Sarmale bune, în vase de Corund

Din cele mai vechi timpuri, romanii au pregătit mâncarea în vase din lut. Se zice că sarmalele au un gust deosebit dacă sunt preparate în astfel de oale. Pe la țară, dar și pe la orașe, gospodinele încă folosesc vase mari, din lut, pentru prepararea acestora, fie că sunt învelite-n foi de viță fie că [...]

Colivă din suflet pentru cei adormiți

Prima colivă pe care-am făcut-o în viața mea, pentru mama, a fost un dezastru vizual. Era bună la gust, dar avea prea multă zeamă. Degeaba am pus pe ea zahăr și pesmet! Mă chinuisem s-o decorez cu bombonele, alune, nuci, făcusem niște floricele așa de frumoase! Când am ajuns la biserică erau topite toate și [...]

Friptură de miel pentru Paște, dictată de tanti Ana

În urmă cu vreo 17 ani, căutam niște bătrâne ca să ne spună cântece vechi populare românești și descântece de boală. Am căutat, de mi-am rupt bașchetul stâng și-mi intra noroi la degețele. Nu prea vroiau babele să-și spună secretele, așa că am colindat toată Valea Prahovei. Era de un Paști ploios și friguros și [...]

Leurda, regina sănătății

Ieri am fost prin pădurea de lângă casă. Ne-am plimbat cu biclclele toți trei, apoi am culesc ghiocei și viorele. Nu vă pot spune cât de frumos a fost, cum cântau păsărelele și cum picau razele soarelui printre mugurii copacilor, gata să plesnească de bucurie! La un moment dat, un miros puternic, de usturoi, mi-a [...]

Scovergi de la mama nașa

Atenție: îngrașă!  Rețeta asta am învățat-o mai demult, de la mama nașa, soția comisarului Traian Tandin, o moldoveancă autentică, plină de umor. Au venit în vizită la noi acasă și ne-am apucat, ca fetele, să facem scovergi. Dar eu nu aveam un făcăleț (știți că sunt o gospodină desăvârșită, nu?!) și atunci mama nașa, care [...]