Compot de vară, „adunare generală”


Vizualizari: 7.324

Filed under : Bucataria Artizanescu

 

Dacă e vară, înseamnă că putem să bem și puțin compot preparat acasă. Cum? E simplu ca adunarea cu cifre mici.

Chemați la voi vreo patru mere, din alea mari, cărnoase, tocmai bune de mângâiat, un kilogram de caise, coapte, dacă se poate românești, culese de mână de bărbat, (ochi deschiși la culoare, nițel cam amorezat și un strop diliu!) și zece prunițe (fără bubițe).

Se zice că (virgulă!) caisele trebuie culese numai de o mână de bărbat îndrăgostit, pentru că-și lasă în palmele lui o aromă nemaipomenită. Ce vreți? O caisă, două caise, sunt femei… cât să reziste și ele?!

Hai să le curățăm împreună sub un jet de apă rece! Nu uitați să scoateți sâmburii! Gata? Ați terminat? Aruncați-le într-o oală, la fiert. Dacă vreți, puneți și niște zahăr. Numai dacă vreți.

Radeți puțină coajă de lămâie deasupra. Și presărați nițică scorțișoară. După ce sunt gata (începe să miroasă puternic în bucătărie), opriți aragazul și lăsați-le la răcit. Dacă vreți, puteți să scoateți fructele și să le haliți separat. Unii le aruncă. Eu nu.

Zeama puneți-o în sticle și, țuși cu ele la răcoare! O oră, nu mai mult.

Seara, pe terasă, pe balcon sau în curte, nimic nu e mai plăcut! Un pahar cu compot (și gheață) alături de cei dragi și prieteni. Să aveți spor și poftă!

Frunză dulce compoțel,

Toacă mărul mărunțel,

Pune iute și o prună

-să aibă formă de Lună,-

Arunca și o caisă,

Nu uita ușa deschisă!

Pune zahăr, dacă vrei

Și cu mine hai să-l bei!

Muchinuța

 

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns