Filipii anunță o vară frumoasă și rodnică


Vizualizari: 3.160

Filed under : Lumina Credinței

Dacă vreți să aveți belșug în casă tot restul anului, tradiția populară străveche spune că astăzi, 31 ianuarie, nu trebuie să lucrați o jumătate de zi. Tot azi este sărbătorit și sfântul Filip Șchiopul, pe care însuși Dumnezeu l-a ologit pentru necredința sa. Se zice că, în timp ce era atacat de o haită de lupi, Filip s-a rugat la sfântul Petru care a încleștat gurile fiarelor. 

Ziua se mai ține și pentru ca lupul hămesit de foame, în timpul iernii, să nu atace oile. În popor, sărbătoarea mai poartă numelele și de Filipii de iarnă. Filipii sunt șase frați rătăcitori care îi pocesc pe cei care nu-i cinstesc cum se cuvine. Se zice că ei apără casele de foc, lupi, șerpi și tot soiul de primejdii. La țară, oamenii agață topoare la hornul casei, ca să-i sperie pe lupi sau lipesc cu lut gura sobei. Cum va fi gura sobei, așa va fi și cea a lupului.

Pe vremuri, credincioșii spuneau că cel care nu va ține sărbătoarea Filipilor va rămâne fără păsările de curte, pe care le vor fura vulturii. Gospodinele respectau această zi spălând rufele doar cu apă fierbinte, ca să poată opări gura lupilor.

Tot acum, nu e bine să înstrăinezi nimic din casă, pentru că, așa vei face tot anul. Este interzis femeilor să se spele pe cap, să coasă ori să țeasă.

Se zicea că 31 ianuarie este ziua în care bătrânii de la țară pot prevesti vremea. Dacă ziua de 31 este senină, cu cer albastru, (ca cea de azi, 31 ianuarie 2014) atunci vom avea o vară frumoasă și rodnică. Tot azi se spune că se termină împerecherea lupilor.

În calendarul ortodox, la această dată, sunt celebrați sfinții doctori fără de arginți, Chir și Ioan, sfinții mucenici Victor, Claudiu, Serafion. Despre sfinții Chir și Ioan se știe că au trăit în vremea împăratului Dioclețian. Chir era din Alexandria și, după multă învățătură, ajunsese tămăduitor iscusit, de boli sufletești și trupești. El l-a avut ucenic pe Ioan. Un om foarte credincios din ținutul Edisei. Împreună cutreierau orașele pentru a-i învăța pe oameni cuvântul lui Dumnezeu și pentru a vindeca de boli. Prigonitorii creștinilor au arestat-o pe o femeie, Atanasia, și pe cele trei fiice ale ei: Teodota, Teoctista și Eudoxia. Chir și Ioan se temeau că acestea nu vor rezista chinurilor și se vor lepăda de credință, după ce vor fi aduse în fața judecătorilor. Au mers la temință ca să le îmbărbătze. Aflând despre asta, dregătorii cetății au poruncit să li se taie tuturor capetele.

Și romano-catolocii îl cinstesc pe 31 ianuarie pe Sfântul Ioan Bosco (1815-1888). Acesta este inițiatorul unui sistem de educație care se opunea pedepsei cu bătaia a elevilor. Elevii care greșeau erau trimiși, o perioadă, într-un mediu care-i ținea departe de ispite și păcate. Ioan Bosco era un veritabil pedagog, foarte iubit de discipolii săi, pe care i-a călăuzit în învățarea Catehismului.

Despre sfânta Marcela, sărbătorită de greco-catolici, tot pe 31 ianuarie, se știe că făcea parte dintr-o mare familie romană. Părinții au căsătorit-o împotriva voinței ei, dar, la scurt timp, tânăra a rămas văduvă. Următorii ani și i-a dedicat slujirii lui Dumnezeu, transformându-și propria casă în mănăstire.

În anul 410 goții, care vandalizau Roma, au ajuns și la Marcela. I-au cerut bani. Femeia le-a spus că nu are averi și i-a rugat s-o cruțe pe fiica ei spirituală, Principia. Atunci goții, după ce o bătuseră cu sălbăticie, s-au îmblânzit și au dus-o la biserica sfântului Pavel, unde, după două zile, din cauza chinurilor suferite, și-a dat duhul.

Dana Mateescu

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns