Maria Luiza Mih: „Nicăieri nu-i mai bine ca acasă!”


Vizualizari: 19.638

Filed under : Oameni

Nespus de veselă, tonică și parcă mereu pusă pe șotii, îndrăgita solistă de muzică populară Maria Luiza Mih ne-a dăruit de curând un album de cântece maramureșene, numit “Lasă, nu-I bai, Vasali”. Oricât ai fi de supărat, este imposibil să nu-ți reviI dacă-l asculți, iar acum, în sezonul nunților, colecția aceasta de cântece este răspunsul ideal la întrebările celor ce urmează să-și unească destinele. Maria a acceptat sa ne răspundă la câteva întrebări referitoare la viața ei, dincolo de „luminile rampei”. Și, pentru că mâine este ziua ei de nume, Artizanescu.ro îi urează un călduros „La multi ani!” Să ne traiești, Maria și să ne bucuri!

Artizanescu: – Am văzut ca ai terminat liceul Dinu Lipatti din Bucuresti, apoi Universitatea de Muzica Spiru Haret, tot in Bucuresti, de ce ai ales muzica populara?

Maria Luiza Mih: – Intamplarea a facut sa ma nasc intr-un loc in care traditiile si tot ce este legat de folclor sa faca parte din trairile omului. Primele cantece populare le-am auzit de la bunica mea, care imi spunea mereu legende si balade in versuri, pe care nu le-am uitat nici astazi. Muzica din Maramures face sangele sa clocoteasca, asa ca atunci cand o asculti, prinzi viata. Asta simt eu, de fiecare data cand o ascult, dar si cand o horesc, la veselie sau la suparare, pe deal ori pe vale, pentru mine sau pentru ascultatori.

Art: – Care este traseul tau profesional? Am văzut in informațiile de pe Facebook că ești din Bârsana – Maramureș – o zonă cu un extraordinar potențial folcloric și tradițional românesc, este acesta un atu în meseria pe care ți-ai ales-o?

MLM: -Daca nu ar fi existat aceste locuri, destinul meu ar fi fost cu totul diferit. Am incercat sa cant si alte genuri musicale, dar nimic nu m-a atras mai mult decat muzica de acasa. Timp de 8 ani am locuit in Bucuresti, un loc care si-a pus amprenta profund in sufletul meu, dar pot spune cu mana pe inima ca nicaieri nu-I mai bine ca acasa .

Art: – Cine ți-a îndrumat primii pași și ce model, ce reper ai în viață?

MLM: – Parintii mei au fost cei care au descoperit talentul meu si care m-au ajutat sa-l fructific. Mama mea a fost cea care mi-a stat alaturi la fiecare cantec, chiar si acum ma ajuta la texte si uneori la melodii. Tatal meu m-a ajutat foarte mult sa fac diferenta intre cultura si kitsch, ceea ce este foarte important pentru mine. Nu pot să spun că am un model anume, dar au existat mai multe personalitati care m-au impresionat si de la care am incercat sa fur cate ceva: Grigore Leșe, pentru originalitate, Titiana Mihali, pentru vocea suava si calda, Fratii Petreus, pentru voiosie, Ion Pop si grupul Iza, pentru naturaletea lor, bineinteles cu totii au mult mai multe atuuri, care i-au facut sa devina faimosi. Mai sunt si modele din alte ramuri de activitate care m-au inspirat .

Art: – Cate CD-uri ai inregistrat? Care consideri ca este cea mai mare realizare de pana acum? Ce iti doresti pentru viitor?

MLM: – Am inregistrat doua CD-uri pana acum, primul l-am inregistrat la varsta de 16 ani, sub titlul „Miresuca cu cununa”, iar anul trecut, in 2010, am inceput sa lucrez la albumul cu numele „Lasa, nu-I bai, Vasali”, care contine 14 hori morosenesti: de sarit, de invartit, de baut, de dragoste, s.a. Majoritatea melodiilor si textelor sunt create de mine, avand ca inspiratie situatii reale; bineinteles exista si culegeri folclorice si, îi multumesc pe aceasta cale domnului profesor si etnolog Pamfil Biltiu. Din punct de vedere profesional consider ca acest CD este cea mai mare realizare de pana acum.

Art: Am vazut pe Youtube si o emisiune prezentata de tine la EtnoTV. Esti pasionata de obiceiurile si traditiile romanesti stravechi? Colectionezi obiecte populare?

MLM: – Locuind la Bucuresti am cunoscut oameni din diferite locuri ale tarii, iar calatoriile lungi cu trenul mi-au dat posibilitatea sa aflu legende din toata tara. Mai tarziu, in cadrul emisiunii „Glasul pamantului”, realizata de Mariana Dragota, am sustinut o rubrica numita „Picatura de traditie”, in care relatam o poveste, o traditie, un obicei sau o legenda de pe tot intinsul tarii. Cat despre obiectele populare, pot sa spun ca inca nu colectionez, dar imi plac foarte mult si, probabil, in viitor, cand o sa am o casa taraneasca, le voi aduna si le voi pune in valoare.

Art:Cum arata o zi din viata ta?

MLM: – E greu sa descriu o zi din viata mea, pentru ca fiecare zi e foarte diferita , un singur lucru se intampla mereu. Atunci cand ma trezesc, am o melodie in gand, pe care o fredonez toata ziua .

Art: – Care este programul tau pentru viitorul apropiat, ma refer la concerte, spectacole, festivaluri, etc?

MLM: – In luna august voi veseli lumea cel mai mult la nunti, in Maramures , in data de 19 august voi fi in localitatea Band, judetul Mures, iar mai tarziu, in septembrie, sunt invitata la mai multe emisiuni de radio si televiziune.

Comments

comments

4 Raspunsuri La “Maria Luiza Mih: „Nicăieri nu-i mai bine ca acasă!””

  1. dalma spune:

    Buna Maria canti foarte frumos si team auzit miercuri la radio si strigatu mio placut foarte mult eu is fica lui seby de la radio te tzuk de nu te vezi te iubesc:-*:-*:-*

  2. patrice spune:

    Draga Maria Luiza,
    Te iubesc, cd-ul, cumparat in Sighet aceasta vara, este unic si frumos !!
    patrice din Paris

  3. morosanu spune:

    Am ascultat acest album si mi-a placut foarte mult. Iti urez in continuare mult succes. Morosanu

  4. gigi spune:

    …Draga Maria ,esti fenomenala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Nu ma pot satura sa ascult melodiile tale.Sunt din Maramures si eu, dar f departe de tara, si ascultandu-te imi astampar dorul de acasa.Esti noua Titiana Mihali.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns