Mariana Ionescu-Căpitănescu:


Vizualizari: 6.635

„Tinerii care vor să ne calce pe urme încearcă să iasă în evidenţă denigrând artiştii consacraţi”

Născută pe meleagurile gorjene, Mariana Ionescu-Căpitănescu a cules, de-a lungul anilor, cântece de o profundă vibraţie sufletească și le-a dat o notă aparte, prin farmecul interpretării. În acele locuri minunate, glasul omenesc devine un adevărat miracol, căpătând modulaţii surprinzătoare şi triluri de pasăre măiastră.

Maria Ciobanu a determinat-o să se apuce de cântat

Fiecare om în viaţă are nevoie de un model de urmat. Pentru Mariana Ionescu Căpitănescu acesta a avut mai multe nume: Maria Ciobanu, Ion Dolănescu şi Maria Cornescu. Datorită lor noi ne putem bucura acum de cântecele Marianei. Solista recunoaşte că nu s-ar fi apucat de cântat, dacă nu ar fi auzit-o şi îndrăgit-o pe „Ciocârlia” muzicii populare româneşti, Maria Ciobanu. Mariana este recunoscută pentru piesele de dragoste interpretate și cântecele de nuntă, pe care le are în repertoriu. Iată ce ne povestește Mariana Ionescu Căpitănescu despre valoarea sufletească a oamenilor pe care i-a cunoscut în toată cariera sa muzicală, de peste 20 de ani. „Din punct de vedere profesional, aceştia sunt ca o hrană a sufletului, care mi-a înfrumuseţat viaţa. Fiecare întâlnire cu ei îmi dă o energie bună. Am avut prilejul de a cunoaşte mari personalităţi ale vieţii sociale şi politice, iar pentru câteva dintre aceste întâlniri sunt recunoscătoare. Am învăţat că cei mai valoroşi oameni sunt întotdeauna modeşti şi eleganţi în vorbire şi prezenţă. Fie că am întâlnit cântăreţi, actori, politicieni, colegi de breaslă, mi-am dat seama că cei mai buni dintre ei au ceva în comun: respectul de sine şi respectul pentru cei din jur. De aceea, mi-ar plăcea ca cei care ascultă şi le place cântecul meu să mă vadă aşa cum sunt eu cu adevărat: o persoană modestă care crede în instituţia familiei, în valoarea spirituală care-ţi îmbogăţeşte sufletul. Am un mare respect faţă de toţi oamenii care îmi apreciază calitatea muncii mele şi talentul cu care m-a înzestrat Divinitatea. Sunt foarte mulţumită de viaţa mea de acum. Sunt împlinită din toate punctele de vedere.”

 

„Când vreau să am parte de-o minune, mă uit la copiii mei şi o văd cu ochii deschişi”

Căsătoria este una dintre cele şapte sfinte taine. Este uniunea veşnică în faţa lui Dumnezeu şi realizarea unei familii sfinte şi pline de iubire. Aşa s-a întâmplat şi cu Mariana Ionescu-Căpitănescu când s-a căsătorit cu Dan. Nunta a avut loc pe 15 august 1998. Un an mai târziu s-a născut primul lor copil, un băieţel pe nume Anthony. La sfârşitul lui 2010, solista a adus pe lume şi o fetiţă, pe Tara Maria. „Acum 16 ani, l-am cunoscut pe soţul meu la o petrecere, chiar pe 24 decembrie. S-a îndrăgostit de mine din prima clipă, când m-a văzut. Eram implicată într-o altă relaţie, dar nu vreau să-mi mai aduc aminte, fiindcă a fost o perioadă urâtă din viaţa mea, iar el era în plin divorţ. Aşa s-au unit sufletele noastre, avem o familie minunată, cu doi îngeraşi pe care îi divinizăm. La trei luni, după ce ne-am cunoscut, soţul meu m-a luat în Canada, fiindcă acolo era stabilit. Am plecat la canadieni doar cu două costume populare şi 200 de mărci în buzunar. Era în 1995, când am primit viza de plecare. Când am ajuns acolo, în fiecare zi îmi dăruia flori, mai ales după naşterea băiatului nostru, Anthony. Apoi, când am născut-o pe Tara Maria, la 41 de ani, a fost o surpriză extraordinară. Dumnezeu mi-a dat o şansă să am şi al doilea copil. Ei sunt lumina ochilor mei. Când vreau să am parte de-o minune, mă uit la copiii mei şi o văd cu ochii deschişi. Fiindcă am născut-o la 41 de ani, i-am compus Tarei un cântec: „Mi-am dorit mereu o fată/ Dar n-aş fi crezut vreodată/ Să fiu aşa norocoasă/”. Botezul micuţei Tara Maria a fost o adevarată paradă a eleganţei, cu limuzină, porumbei şi vestimentaţii strălucitoare.

„Acum important este show-ul, nu contează că se face play-back”

Chiar dacă drumul pe care l-a ales nu a fost deloc ușor, Mariana Ionescu-Căpitănescu este un om optimist: „Am avut multe momente grele, dar am reuşit să trec peste ele şi să îmi văd mai departe de calea mea. Au existat oameni care mi-au pus piedici, dar toate problemele le-am privit ca pe nişte obstacole peste care trebuie să trec. Poate de aceea şi succesul mi s-a părut mai spectaculos. Desigur, ca peste tot, există şi invidie. Noi, cei din generaţia veche ne înţelegem minunat. Problema este cu cei mai tineri, care vor să ne calce pe urme, dar uneori, îşi aleg greşit calea spre succes, încercând să iasă în evidenţă, doar denigrând artiştii consacraţi. O altă problemă este aceea că talentul și vocea nu mai sunt așa de importante. Acum important este show-ul, nu contează că se face play-back din repertoriul nostru sau că unele costume populare sunt transformate în piese vestimentare menite să scoată în evidenţă „artistul” şi nu tradiţia. Nu-mi place ipocrizia. Și nici oamenii care se victimizează nu-mi plac. Dacă nu avem voinţă şi curaj, niciodată nu o să reuşim în viaţă!”.

Cântă de la 6 ani

Mariana Ionescu-Căpitănescu a văzut lumina zilei la 6 mai 1969, în comuna Dănciuleşti, judeţul Gorj. A îndrăgit cântecul popular încă din copilărie, mai exact de la şase ani, dar activitatea artistică a început-o la în adolescenţă, când s-a angajat la ansamblul „Vâlceanca” din Râmnicu Vâlcea. La vârsta de 22 de ani a obţinut premii importante: Premiul I la Festivalul Naţional „Maria Tănase” din Craiova, Marele Premiu la concursul „Topul tinerilor interpreţi”. A avut multe apariţii la televiziune şi înregistrări la radio. A lansat albume pe casete audio şi video, CD-uri şi DVD-uri, printre care a înregistrat câteva piese la modă astăzi, alături de prestigioasa orchestră „Lăutarii” din Chişinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. Solista este angajată a Ansamblului Profesionist „Maria Tănase” din Craiova, alături de mari nume ale cântecului popular oltenesc: Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Petrică Mâţu Stoian, Filuţa Bogdan, Marius Măgureanu, Manuela Moţocu, Marcu Nicolici, Lavinia Bârsoghe, Liliana Popa şi mulţi alţii. (Dana Fodor Mateescu/Sursa: EtnoTV)

 

Comments

comments

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns