Scovergi de la mama nașa


Vizualizari: 5.544

Filed under : Bucataria Artizanescu

Atenție: îngrașă! 

Rețeta asta am învățat-o mai demult, de la mama nașa, soția comisarului Traian Tandin, o moldoveancă autentică, plină de umor. Au venit în vizită la noi acasă și ne-am apucat, ca fetele, să facem scovergi. Dar eu nu aveam un făcăleț (știți că sunt o gospodină desăvârșită, nu?!) și atunci mama nașa, care e o femeie dintr-o bucată, mi-a zis:

-Hai, fată, să întindem coca asta cu o sticlă de bere!

Și așa am și făcut!

Am umplut scoverga cu o minunăție care lasă apă-n gură și celui mai pretențios personaj. Ca să alcătuim aluatul pentru scovergi, am avut nevoie de vreo 300 ml. de apă călduță, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de ulei de măsline (sau de floare, de care aveți…), 500 de gr. făină și un cub mic de drojdie proaspătă. Frământați bine, și întindeți aluatul cu făcălețul (melesteul). În funcție de câte scovergi vreți, măriți cantitățile de mai sus.

Pentru compoziția  magnifică ne trebuie 200 g de ceapă, 2-3 căței de usturoi, 150 g ciuperci, 500 g carne tocată, o lingură de ulei de măsline (sau de floarea-soarelui), 200 g miez de roșii, sare, piper, cimbru, rozmarin, chimen (săriți peste el dacă nu vă place!), 100 g telemea rasă ori cașcaval.

Tocați mărunt ceapa, usturoiul și ciupercile. Încingeți uleiul bine-bine, să sfârâie, și prăjiți carnea până ce se fărâmițează și e bună de mâncat (gustați). Presărați ceapa și usturoiul, rumeniți-le și pe ele nițel, apoi puneți miezul de roșii și ciupercile. Lăsați-le să clocotească așa cum se cuvine și dați-le voie să facă amor între ele, până își împrumută aromele una alteia.

Condimentați cu măsură, presărați brânza rasă și puneți amestecul în mijlocul unei scovergi. Lipiți-o cu degetele, apăsați pe margini (să fie ca un fel de trăstuță) apoi, țuști cu dânsa la tigaie!

Așteptați până se rumenește, apoi întoarceți-o pe cealaltă parte. Între timp, nu stați degeaba! Trebuie să le umpleți pe a doua, a treia, a patra…câte vă ies. Mmmm, ce bunătate! Aveți grijă să nu vă ardeți cu ulei încins!

Dacă vreți, nu puneți carne, ci doar ciuperci și cașcaval, plus restul. Să-mi spuneți dacă v-au ieșit! Stropite cu bere rece sau cu un vinișor zglobiu, scovergile merg ca unse atunci când vin în vizită musafiri dragi.

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

3 Raspunsuri La “Scovergi de la mama nașa”

  1. gadjodillo spune:

    mă enevezi, madam!
    păi cum să vorbeşti de scovergi şi să pui o singură poză, cu carnea tocată (crudă)?!
    ştii vorba ceea, pics or it didn’t happen!

  2. dl artizanescu spune:

    O știu, daaa! 😉 Nu mi-au ieșit!!! Scovergili. Erau eșuate rău de tot, așa că am renunțat să le pun…;-)

  3. Tury spune:

    Treb’e prăbălit!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns