Pledoarie pentru Epoca de Piatra


Vizualizari: 4.196

Filed under : Oameni

Încă din epoca neolitică, popoarele care viețuiau pe actualul teritoriu al României se îndeletniceau cu olăritul, mărturie fiind numeroasele vase și figurine ceramice descoperite în siturile arheologice. Această ocupație, ce necesită forță și îndemânare, a dus la dezvoltare și progres, în urmă cu mii de ani, i-a făcut pe oameni să găsească noi sensuri vieții prin puterea de a reprezenta lucrurile din orizontul imediat. Fie că e vorba de obiecte decorative, de vase, blide sau zeități păgâne întruchipate în ceramică, obiectele din cultura Cucuteni au un farmec aparte. Există români care au reușit să stabilească un imens arc peste timp, readucând la viață astfel de lucruri.

„Emoția cea mai simplă ne unește”

Ionela Mihuleac este un artist plastic, profesor, meșter și creator popular, care făurește obiecte ceramice inspirate din această tradiție străveche. De aproape 15 ani, profesoara studiază arta neolitică, iar în 2006 a avut prima expoziție personală, la Galeria Cupola din Iași, pe tema vaselor de Cucuteni. De atunci, participă frecvent la tabere de creație și târguri ale meșterilor populari de pe tot cuprinsul țării uimind publicul cu „obiectele preistorice” modelate chiar de ea. Ionela Mihuleac mai este și președinta „Asociației Ars continua” ale cărei obiectiv este promovarea culturii neolitice, sub egida căreia, în fiecare an, organizează Simpozionul Internațional de Arte vizuale „Human”. Am întâlnit-o pe artistă, de curând, în cadrul unui târg al meșterilor populari organizat de Muzeul Satului, din București. O făptură de lumină caldă, îmbrăcată într-o rochiță din in, simplă. Ionela părea coborâtă din veacuri îndepărtate: o femeie dacă, ce se pregătea să frământe pâine și lut. Toate obiectele realizate de ea își așteptau cuminți admiratorii, sub un soare auriu de toamnă. Statuete micuțe, cănuțe, un opaiț, două ulciorașe elegante, farfurioar, încă păstrau urmele degetelor celei care le-a dat viață: Ionela Mihuleac, un adevărat PR pentru arta de la Cucuteni. „Sunt făcute manual, se vede cu ochiul liber. Lucruri simple, dar care au o încărcătură spirituală, pentru fiecare dintre noi. Ele devin semne călăuzitoare pentru viață. Vasele de lut sunt trupurile noastre, cu toată poezia din noi. Emoția cea mai simplă ne unește, despărțindu-ne veșnic…”

Artă sub cerul liber

Ionela Mihuleac s-a născut pe data de 1 aprilie 1968, chiar la Cucuteni. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Iași. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și are studii masterale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Începând cu anul 2005 a avut mai multe expoziții personale și participări la manifestări artistice de grup. „Ca artist, născut în Cucuteni, m-a fascinat în mod deosebit ceramica acestei culturi neolitice. Și a stat multă vreme în umbra creațiilor mele. Astăzi, răspund provocării de a realiza și vase cucuteniene, tehnica neolitică de modelare manuală, pictare și ardere, face ca vasele create să fie unice, chiar dacă se încearcă repetarea formei și a culorilor. Marea varietate a originalelor permite o diversitate de creat, de o rară frumusețe decorativă și o deosebită bogăție de semnificații spirituale.”, a mai spus Ionela Mihuleac. În 2002, Ionela Mihuleac s-a hotărât să-și ajute tatăl, să-și îndeplinească visul: organizarea unei tabere de sculptură în lemn, la Cucuteni. Artista mărturisește că atunci s-a produs o mare cotitură în viața ei. A descoperit o altă față a locului natal, datorită acestei expoziții în aer liber și a oamenilor care au venit cu lucrările lor. Au urmat, apoi, alte ediții, după care Ionela a avut ideea să organizeze un work-shop de modelaj, cu mai mulți copii din localitate. Împreună cu Eugenia Pop, o cunoscută ceramistă, artista s-a ocupat de toată organizarea acestui mare atelier: adusul lutului, confecționarea cuptorului pentru definitivat lucrările, etc. Deși greutățile financiare au fost multe, întotdeauna s-a găsit câte cineva care să le dea, cu drag, o mână de ajutor. Pentru viitor, Ionela Mihuleac ar vrea să organizeze un atelier permanent la Cucuteni. O inițiativă care, în mod sigur, va atrage numeroși turiști în zonă, dar și atenția asupra acestui domeniu fabulos.Dana Mateescu

 

Comments

comments

Un raspuns La “Pledoarie pentru Epoca de Piatra”

  1. mirel spune:

    buna ziua d-na ionela am un obiect (topor)din epoca neolitica si as vrea sa stiu ce valoare are ma puteti ajuta?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasa un raspuns