Vovidenia, ziua când cerurile se deschid și animalele vorbesc


Vizualizari: 5.182

Filed under : Lumina Credinței

„Martinii de toamnă” și „Martinii de iarnă” sunt sărbătoriți în luna noiembrie, înainte de Crăciun și după. Martinii sunt patronii urșilor și protejează vitele de lupi.

Mamaia mea spărgea nuci în bucătărie și îmi povestea. Era seară și, fără să-mi dau seama de ce, mă cuprindea o teamă grozavă. Mă lua în brațe și mâinile ei miroseau tainic a scorțișoară și-a ceai de tei cu lămâie.

Când mă linișteam, iar se pornea pe vorbit. Îmi zicea despre Filipii de toamnă (eu eram convinsă că e vorba de Filip, un băiat bolnav mintal, care locuia la două străzi de noi.) Dar nu era așa…

Cică Filipilor li se mai spune şi „Drăgostitele”, pentru că atunci se pregătesc de împerechere lupii, iepurii şi alte animale.

„Dănuță, nu te speria, Filipii feresc casa de rele, iar pe copii îi apără de primejdii şi nenorociri. Tu faci numai boacăne, dar Filipii te apără! Mai știi când mi-ai furat scara și te-ai urcat pe casă? Dacă nu erau Filipii cădeai direct în cap!”

Mamaia mai spunea că la sărbătoarea asta de toamnă, gospodinele nu mătură prin casă și nu dau gunoiul afară. Nu croșetează nimeni și nu țese. Nu macină boabe de porumb sau de grâu. Femeile nu au voie să coasă, mai ales cu roşu, să înțepe în piele, să apuce acul sau alt lucru ascuţit în mână. Nu se dă nimic cu împrumut. Bărbaţii pot lucra, dar găuri n-au voie să dea pentru că lupul le va fura vitele. Tot acum nu trebuie deschise ferestrele, fiindcă așa se cască și gura lupului. Prin unele sate, muierile leagă sau lipesc gura sobei, ca să fie legată şi gura lupului! („Cum? Și stau așa, fără căldură?”, ziceam eu, dar nu-mi răspundea nimeni.) Strigoii care bântuie pământul nu mai au nicio putere asupra oamenilor care respectă toate regulilea astea.

Legenda spune că Filipii au fost apostoli azvârliți într-o groapă plină cu lupi. Dar, ca printr-o minune, ei au scăpat vii și nevătămaţi, dovedindu-şi nevinovăţia şi puterea credinţei.

O altă legendă zice că Filipii erau şase fraţi care rătăceau prin lume. Ei aveau puterea de a-i poci pe ăia care nu-i cinsteau. Unul dintre ei, Filip Şchiopul, rămânea mereu în urma celorlalți frați. Din pricina asta, era sărbătorit ultimul, la 21 noiembrie, de Vovidenii.

El era şi cel mai greu de îmbunat, fiind mare primejdie de lupi şi accidente. Ca să țină lupii departe, oamenii de la țară atârnă topoarele de coșul casei.

În luna noimebrie sunt multe zile închinate lupului: ziua lupului (13 noiembrie), Gădineții (12-16 noiembrie), Filip cel șchiop (21 noiembrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).

Pe 21 noiembrie se celebrează Intrarea în biserică a Maicii Domnului, Ovidenia sau Vovidenia. Bătrânii de la sate cred că în zilele astea se deschid cerurile și animalele pot vorbi. Se fac pomeni pentru morți. Cei care au închis ochii fără lumânare li se aprinde una acum. În noaptea de 21 noiembrie farmecele și descântecele au o mare putere.

Dana Fodor Mateescu

Comments

comments

2 Raspunsuri La “Vovidenia, ziua când cerurile se deschid și animalele vorbesc”

  1. letitia spune:

    La mine la tara, un sat din Buzau ,de ,,ovidenie” cum ii spunea bunica este hramul bisericii. Imi placea cand eram mica sa merg cu Bubu( bunica) la biserica pentru ca tot timpul primeam pomana . Aveam o placere deosebita sa rastorn pungutele primite pe masa si sa ma infrupt din bunatati.
    Acum merg la biserica sa o pomenesc si sa dau pomana sufletului ei…

  • website link — 23 iunie 2014 @ 9:39

  • RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

    Lasa un raspuns